Vin stil – tørhed eller sødme

Vi har i Mauler.dk valgt at tilbyde 3 vin stile inden for tørhed/sødme: Brut, Sec og Demi-sec. Samtidig med at druerne som anvendes til produktionen ikke har samme surhed som druerne fra champagne området, opleves Mauler vinene ikke så tørre som standarden.

Og det er her ”smag og behag” kommer til sin ret. Nogle skal have de tørre hvor andre vil vælge den lidt sødere. Spiser man noget til sin vin, kan dette ændre sig.

Vores erfaring siger at Brut fremhæver bedst smagsstofferne i mad. Men det er ikke bare hvilken som helst Brut som kan anvendes til mad da smagsstofferne er meget forskellige, hvilket vinene også er. Her tænkes specielt på de druer som er anvendt i produktionen af vinen, hvor Chardonnay samarbejder godt med seafood, hvor Bénédictins samarbejder godt med mere krydret mad.

Sec og Demi-sec nyder vi som regel uden, blot med lidt snacks til.

Herunder har vi kort beskrevet de stile og hvorledes de kategoriseres:

“Brut” betegnes som standard, når det kommer til mousserende vin og brut refererer til de mere tørre bobler.

Brut er undertiden opdelt i “ekstra brut” og “brut nature”, hvor “nature” er det tørreste af det tørre, hvilket tyder på, at der ikke er tilsat noget sukker.

Begrebet Brut anvendes til champagne og mousserende vine, som er ret tørre (mindre søde) og sure i naturen. Denne stil, hvor der ikke blev tilsat noget sukker til vinen, blev banebrydende i midten af 1900’erne af det velkendte champagnehus Perrier-Jouët.

”Sec”, udtaltes ”SEHK”, er en fransk vinbetegnelse, der anvendes til tørre vine. Sec angiver en vin, der har lidt, eventuelt restsukker, der efterlades efter gæringen. Ved fremstilling af mousserende vin, som champagne, indikerer den en relativt sød vin, da der er tilsat sukker.

Sec henviser til smagen og disse vine vil virke tørre og have karakteristika for en tør vin. Bare for at forvirre den daglige forbruger betyder sec på mousserende vinetiketter halvt sødt. Det har typisk 17 – 35 gram sukker pr. liter.

”Demi-sec” er en fransk vinbetegnelse, der bruges til at indikere tørheden af mousserende vin. Bogstaveligt betyder det “halv tør”. Også her, er der lidt restsukker efter gæring. Mousserende vine med demi-sec på etiketten er normalt lidt til mellem søde, da der er tilsat sukker.

Demi-sec henviser til den lidt mindre tørre smag af en vin. Demi-sec vine vil virke som en sødere vin end sec-vine. I mousserende vine betyder demi-sec typisk, at en vin har 32-50 gram sukker pr. liter.

Brut nature: (no added sugar) up to 3 g/l
Extra brut: up to 6 g/l
Brut: up to 15 g/l
Extra dry, Extra sec, Extra seco: 12 – 20 g/l
Sec, Dry, Seco: 17 – 35 g/l
Demi-sec, Semi-seco: 32 – 50 g/l
Doux, Sweet, Dulce: more than 50 g/l

6 Mousserende vin typer som er at vide: Bone Dry til Super Sweet

  1. Extra Brut – Extra Brut Champagne er lavet med ekstremt lave sukker indhold, hvilket resulterer i en meget tørlig stil med kun 0-6 gram sukker pr. liter (0,6% sukker).
  2. Brut – Betydning “tør, rå, uaffineret” på fransk, smagen Brut-stilen af ​​Champagne er ganske tør på ganen med sukker niveauer, der kører i mindre end 15 gram pr. liter interval (1,5% sukker).
  3. Ekstra Dry – Mens navnet synes at formidle, at denne Champagne-stil vil smage tørre end en Brut Champagne, er det ikke typisk tilfældet. Extra Dry er normalt lidt sødere end Brut Champagne med sukker indhold, der falder mellem 12-20 gram sukker pr. liter (1,2-2% sukker).
  4. Sec – Fransk for “tør eller magert”, selvom Champagne-stilarterne ofte fremhæver en lidt sød smag med sukker, der opholder sig i 17-35 gram pr. liter interval (1,7-3,5% sukker).
  5. Demi-sec – Bogstavelig talt “halv tør” eller halvt søde i smag af naturen bringer demi-sec Champagne-stilarter 33-50 gram sukker pr. liter (3,3-5% sukker).
  6. Doux – “Sød” på fransk. Denne Champagne stil er ret sød (og ret sjælden) med 50 gram sukker eller mere pr. liter (over 5% sukker). Med sukker niveauer højere end en favorit sodavand, kan Doux helt sikkert kvalificere sig som dessert vin.